Search
Close this search box.

Tranen van Maria concerten

7 maart om 20:0016 maart om 23:00

TICKETS

Een speciaal Stabat Mater (Pergolesi), ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, aangevuld met Sefardische en Arabische liederen en middeleeuwse lofzangen.

Uitvoerenden:
Johannette Zomer – Sopraan
Cécile van de Sant – Mezzosopraan
Rolinha Kross) – Sefardische zang
Farida Mohammed Ali (Irak) – Maqam zang
Karoun Elias (Syrië) – Cello
Heather Ware (Canada) – Dans
Ritueel Drumtheater Saffraan

Het Tulipa Consort en CaDanz dansgroep Zutphen
Het Stabat Mater vrouwen- en gemengd projectkoor o.l.v. Maria van Nieukerken
Marleen Prins – regie

Naast het Stabat Mater van Pergolesi bestaat het programma uit Middeleeuwse lofzangen van Hildegard von Bingen, enkele delen uit de Cantigas de Santa Maria (een van de grootste verzamelingen lofliederen van de westerse middeleeuwse literatuur) en op vrouwen geïnspireerde Arabische en Sefardische liederen. Ook zullen er als rode draad door de voorstelling getuigenissen van vrouwen van over de hele wereld te zien zijn op beeldschermen. Tenslotte zal de Canadese danseres Heather Ware, in samenwerking met de talentenklas van CaDanZ uit Zutphen, het thema van dit bijzondere programma verder uitdiepen op delen uit de Suites voor cello solo van Bach.

Internationale vrouwendag is een uitstekende aanleiding om een project te organiseren waar vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden aan meewerken. Internationale Vrouwendag staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld.

In het NRC lazen wij: “In het Stabat Mater ervaren we schoonheid en droefheid, eenzaamheid én lotsverbondenheid. Het vermogen te verbinden wordt gepersonifieerd door de vrouw: in tijden van crisis en lijden zijn het vrouwen die families, gemeenschappen en naties bij elkaar houden. We zien het telkens weer in de brandhaarden in de wereld, in het Midden Oosten, in vluchtelingenkampen, in vrouwelijke regeringsleiders. In zijn Stabat Mater toont Pergolesi dat vrouwen niet alleen binnenshuis bestaan, maar ook publiekelijk. Daarmee stijgt vrouwelijkheid ver uit boven moederschap en wordt universeel”. Prachtig dus om het muziekstuk Stabat Mater te koppelen aan Internationale vrouwendag.

Het ‘Tranen van Maria‘ project is een reeks concerten door en voor vrouwen. Het internationale karakter van het evenement krijgt handen en voeten door vrouwen van allerlei achtergronden mee te laten werken. Daarnaast werken we samen met organisaties die zich bezighouden met armoede en sociale uitsluiting, etnische minderheidsgroeperingen en nieuwkomers. We willen hen niet alleen uitnodigen voor het concert, maar zullen ons ook als sponsor aanbieden bij sociale instellingen om mensen die in armoede leven te inspireren, te stimuleren en hen een mooie belevenis cadeau te geven.

Daarom wordt er naast het concert in elke stad een sociaal voortraject voorbereid waarin het publiek met elkaar kan kennismaken door bijvoorbeeld samen te eten. Met deze ontmoetingen hopen we mogelijke stigma’s en clichés uit de weg te ruimen. Bijstandsmoeders, vrouwen uit etnische minderheden maar ook nieuwkomers-vrouwen willen we laten vertellen over hun leven, zodat er voordat het concert gaat plaatsvinden al wederzijds begrip is ontstaan: men heeft elkaar al gezien, letterlijk en figuurlijk!

Tranen van Maria

Tranen van Maria