Zoek
Sluit dit zoekvak.
INTERNATIONALE VROUWENDAG ‘TRANEN VAN MARIA’
Pergolesi’s ‘Stabat Mater’ aangevuld met middeleeuwse, hedendaagse en wereldmuziek.
Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag brengt sopraan Johannette Zomer ook in 2022 weer het programma Tranen van Maria: een multidisciplinaire voorstelling door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden. Het Stabat Mater van Pergolesi vormt de rode draad met daarnaast verhalen van wereldvrouwen, Middeleeuwse lofzangen, Sefardische en Jiddische liederen maar ook een paar hedendaagse werken, allen rond het thema vrouw. Aan de productie werken behalve Johannette Zomer ook Cécile van de Sant (mezzosopraan), Rolinha Kross (wereldmuziek) en het Tulipa Consort mee. Het concert vindt plaats op Internationale Vrouwendag, dinsdag 8 maart, om 20:00 uur in de Waalse Kerk in Amsterdam en is ook online als videoconcert bij te wonen. Daarnaast is het programma nog in Aardenburg (zondag 6 maart) en Heiloo (zondag 13 maart) te beleven.
Het Stabat Mater is door vele componisten op muziek gezet, maar niemand deed het zo indringend en ontroerend als Pergolesi. Dit middeleeuwse gedicht vertelt over Maria’s lijden vanwege haar gekruisigde zoon. Pergolesi’s muziek is de ruggengraat van het concert. Tussen de delen door klinkt een palet aan vooral door vrouwen geschreven muziek. Zo belicht één van de eerste vrouwelijke componisten – Hildegard von Bingen – de mystieke kant van de vrouw in O Vis Aeternitatis. Tevens klinken er op vrouwen geïnspireerde Jiddische en Sefardische liederen en een Cantigas de Santa Maria: een eenstemmig religieus loflied uit de Middeleeuwen. Enkele hedendaagse werken – Seufzer van Mathilde Wantenaar en Caris Mere van Gia Kancheli – zullen indringend commentaar geven op het thema van dit concert. Tijdens de voorstelling zullen als intermezzo’s verhalen worden verteld van wereldvrouwen die net als Maria geleden hebben maar die ook allemaal hun eigen innerlijke kracht vonden om herboren te worden.
U heeft na reserveren op 8 maart vanaf 20.00 uur toegang tot het videoconcert via de donkerblauwe button (‘Bekijk reservering’) in de bevestigingsmail die u na reserveren ontvangt. Het videoconcert blijft na 8 maart nog beschikbaar t/m Pasen om terug te kijken via uw reservering.

Klik HIER om tickets te bestellen.

Tranen van Maria

Tranen van Maria