Op vrijdag 20 september in Tivoli  Vredenburg Utrecht en op zondag 22 september in het Zondagochtendconcert in het Concertgebouw

zong ik in Roussel’s symfonische gedicht Évocations met het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor, Alessandro Fisher (tenor) en Jean-Luc Ballestra (bariton).

Hierbij de link: Évocations

Évocations  (Oproepingen of Bezweringen) opus 15 van Albert Roussel (1869-1937) is een symfonisch gedicht in drie delen voor symfonieorkest. In het derde deel zingen alt, tenor, bariton en gemengd koor een tekst van Michel-Dimitri Calvocoressi (1877-1944).

Roussel componeerde het werk in de jaren 1910 – 1912 naar aanleiding van de indrukken opgedaan tijdens zijn reis naar India, Ceylon en Cambodja in 1909. De première vond plaats op 18 mei 1912 bij de Société nationale de musique onder leiding van dirigent Rhené-Baton.

Het werk bestaat uit drie delen:

  1. Les Dieux dans l’ombre des cavernes – Langzaam deel waarvan het mysterieuze karakter het beeld oproept van ondergrondse tempels;
  2. La ville rose – Stralende orkestratie die doet denken aan de liederen en feesten van de legendarische Oriënt.
  3. Aux bords du fleuve sacré – Herinnering van een gedeclameerd lied van een fakir aan de oever van de Ganges. Monotone hymne die ’s nachts de eeuwige deugden van de heilige rivier viert. Zonsopgang en heilige aanroep van de zon op een tutti van orkest en koor.

Roussel Évocations

Roussel Évocations